Ženski glas može da naježi !

Ženski glas od davnina je zavodio muški rod. Bilo da je u pitanju svakodnevna komunikacija ili voice over, ženski glas ima uticaj na muškarca. Nauka kaže da promene u menstrualnom ciklusu utiču i na glas, pa žena za vreme ovulacije zvuči privlačnije.

Bilo da je reč o milozvučnom soul glasu pevačice Adele ili prijatnom tonu prodavačice iz obližnje prodavnice, žene su u stanju zavoditi muškarce svojim glasom već vekovima, tvrde naučnici Univerziteta Virginia.

zenski-glas-predivan-adele

Oni su otkrili kako hormonalne promene tokom PMS-a kod žene utiču na Larinx (grkljan). Larinx ima ključni funkciju u oblikovanju boje glasa. Tako za vreme ovulacije žene govore nižim, odnosno dubljim glasom u odnosu na druge dane u mesecu. To ih čini privlačnijima za muškarca koji sluša.

Generalno gledano, današnje žene govore nižim tonom u odnosu na žene pre 50 godina. Ženski glas u svakodnevnoj komunikaciji postao je nešto dublji, upušteniji, relaksiraniji. Ova zapažanja istraživači glasova pripisuju potrebi da se izvrši interseksualna preraspodela snaga.

Kod ženskih glasova sve je prilično komplikovano. To je nije slučaj kada su muški glasovi u pitanju. Ovde je sve jednostavnije jer atraktivnim glasom žene smatraju – dublji glas sa naznakom promuklosti. Takav glas naznaka je pouzdanosti, moći i veštini reprodukcije.

Isto tako promene u ženskom glasu doslovno mogu naježiti,  zahvaljujući električnoj aktivnosti muškog mozga, objašnjava predavač studije, dr. Nate Pipitone, a prenosi Daily Mail