VOICE OVER – Studijski Monitori i slušalice (AKG, KRK, Gelenec, Yamaha)

Slušalice predstavljaju vrl bitan deo opreme u svakom studiju gde se snimaju voice overi. Po svojoj  konstrukciji razlikuju se otvorene, polu-otvorene  i zatvorene  slušalice. Prilikom usnimavanja vokala najviše se preporučuju zatvorene studijske slušalice, jer najmanje zvukova propuste iz sobe u kojoj se snima, ali i najmanje zvukova procuri iz njih u prostor oko mikrofona. To je važno prilikom usnimavanja vokala, jer će u suprotnom doći do situacije da zvuk iz slušalica, dok se snimai vrši monitoring snimanja, “procureti u mikrofon”. Takođe treba pogledati druga namena je koriscenje studijskih zvucnika monitora, za postprodukciju snimljenog voice overa karakteristike studijskih monitora, predstavljene u okviru teksta koji sledi.

SLUŠALICE AKG 141 i slušalice Bayerdinamic DT770

Slušalice izuzetnog kvaliteta za snimanje voice overa, naslednik legendarnog modela AKG 141 koji se više ne proizvodi, ali se i danas može pronači u svakom ozbiljnijem studiju. Po svojoj konstrukciji su polu-otvoreng tipa, izdržljive su i jako odobne što omogućava višečasovni  nesmetani rad . Frekvetni opseg : 18–24.000 Hz; Osetljivost: 101 dB na  1 mW/114 dBV; Impedansa: 55 ohms po kanalu, dužina kabla 3 i 5 m.

Još jedan model slušalica je neprevaziđen, a to su Bayerdinamic DT 770 , vrhunske slušalice za monitoring i mix.

KRK STUDIJSKI MONITORI

Krk V8 MKII su aktivni dvosistemski nearfield studijski monitori sa 8″ kevlarskim basom i 1″ visokotoncem.
Tehničke karakteristike: dvosistemska bas refleks konstrukcija, frekvencijski opseg 46Hz – 20kHz, balansirani kombinovani XLR/TRS ulaz, 180W snage u pojačalima odvojenim po frekvencijskim opsezima (bi-amp). Jeftiniji modeli su KRK Rokit 5 G2, KRK Rokit 6 G2 sa cenom od oko 400$ za par.

KRK_Studio_Monitori_Radio_TV_Reklame_Produkcija

YAMAHA MONITORI

Yamaha NS 10M Studijski Monitori važe za legendarne. Preporučuju se modeli  Yamaha NS-10M Studio Monitor, Yamaha HS50M, Yamaha HS80M

Cena se u radnjama kreće za jedan par Yamaha HS50M / HS5 (Aktivni) negde oko 400€

Yamaha_Studio_Monitor_NS_10_Radio_Tv_Produkcija

GENELEC MONITORI

Ovo su monitori renomiranog proizvođača i uživaju ogroman ugled upravo zbog kvaliteta. Kada ih jednom stavite na studijski pult ,više ih nećete pomeriti. Neki od njihovih modela su:  Genelec 6010A, Genelec 8020A, Genelec 8030A, Genelec 8040A ili  Genelec 1032A.

Cena za par Genelec 6010A Active Mini-Monitora – proverite u radnjama

Genelec_Studio_Monitor_Radio_Tv_Produkcija

Povezani tekstovi studijska oprema ( preporuka za kucni studio i snimanje voice over-a )