Voice Over Studio ( snimanje glasa, studijska oprema, akustika )

VOICE OVER STUDIO SRBIJA IZRADA VOICE OVERA SNIMANJE PRODUKCIJA

KORISNI SAVETI  ZA POČETNIKE ( oprema za snimanje, akustika, audio produkcija )

Voiceover.rs je prvi srpski sajt posvećen prvenstveno voice over talentima, ali koristan i onima koji tek ulaze u svet  audio produkcije. Dakle,  želite prostor u kome ćete raditi i snimati,  želite svoj Voice Over Studio?

Šta je voice over ?

To je specificna produkciona tehnika gde se glas koji je unapred snimljen pušta na radiju ili preko slike ako je televizija u pitanju u prilozima, najavama emisija, pozoristu, filmu ili video kursu. Glas koji vrlo kratko nesto najavljuje i saopštava, pruza korisne informacije tokom dogadjaja ili recimo dodele nagrada.

Pre svega snimanje Voice Over-a  je užasno zanimljivo, ali podrazumeva talenat. To nikako ne znači da je dovoljno imati samo prijatan glas. Ustvari glas se nalazi na dnu liste svih atributa koji su vam potrebni da biste opstali kao voice talent ili Voice Over Artist. Ukratko morate biti u stanju da komunikaciju podignete na mnogo viši nivo od čitanja teksta sa papira. Kakav god tekst da čitate, morate biti apsolutno u tome. Vremenom postaćete svesni da svaki koncept  koji treba da  isporučite mora biti apsolutno ubedljiv, čak i kada sami ne verujete u ono što čitate ! Zato je potrebno mnooogoo vežbe i još više slušanja, kako sebe tako i drugih voice over talenata !

Za početak lepo je znati ko su najuspešniji Voice Talenti. Upoznate vlasnike najpoznatijih glasova na svetu, nažalost neki od nih više nisu među nama.

Ukoliko ste odlučiti da snimanje voice overa obavljate samostalno, pored talenta i vežbe, biće potrebna i audio oprema za Vaš lični mali studio. U svom malom prostoru možete u bilo koje doba da se bacite na vežbu i snimanje glasa . Na samom početku mučiće Vas dileme tipa,  kako napraviti demo snimak,  koju opremu koristiti za kvalitetno usnimavanje vokala spikera, tv reklame, korporativni ili promo film. Dzinglovi za radio, televizijske najave ili prilozi takođe podrazumava se kvalitetno snimanje vokala spikera a to zahteva adekvatnu audio opremu.

Takođe, saveti koji slede biće vam od velike koristi. Saznajte kako se sređuje akustika u prostorijama za snimanje i slušanje, zatim koja studijska oprema može da vam koristi, šta podrazumeva kvalitetna audio produkcija. Prenosimo iskustva ljudi kojima zaista verujemo. Nastojali smo da na jednom mestu objedinimo sve važnije tekstove,  za kojima smo i sami dugo tragali, a nadamo se da će Vam  oni  dosta  pomoći.

GDE SE SNIMA VOICE OVER – AKUSTIKA

Upoznajte osnovna pravila koja mogu doprineti  poboljšanju akustičkih uslova u prostoru koji vam je dostupan za snimanje voice overa. Ovi saveti će  pomoći u saznanju kako poboljšati akustiku u postojećim uslovima i kako izbeći najčešće greške u akustici. Evo prilike da saznate šta je apsorber zvuka,  a  šta  difuzor,  zatim  gde se koristi azmafon, piramidalni sunđer, staklena vuna.  Zapamtite, loša akustika je uvek lošija od najjeftinije opreme dostupne na tržištu.O akustici malih prostorija, piše Zorica Davidović, Bogic Petrović, BoZo Electronics.

KUĆNI STUDIO ( snimanje zvuka na računaru  / studijska oprema )

Proces snimanja se svodi na sledeće : Da biste dobro usnimili  jednu vokalnu liniju, potreban je kvalitetan mikrofon, zatim kvalitetan mic-preamp kao i zvucna kartica. Najzad da biste čuli to što ste usnimili, morate imati adekvatne zvučnike. Postoji teorija koja glasi: Vaš zvuk kvalitetan je onoliko, koliko je kvalitetna najjeftinija komponenta u vašem studiju. Detaljnije o izboru studijske opreme,  optimizaciji računara za rad sa muzičkim aplikacijama i audio produkciji, pisao je Mirko Suković

VOICE OVER OPREMA

Upoznajte  studijsku opremu koja ima solidne preporuke za Voice Over-e. To ne znači da je ona najbolja i jedina studijska oprema koju treba kupiti, već je dosta zastupljena u ovom poslu. Istina je,  ima dosta jeftinijih proizvodjača ove opreme koja može završiti posao, ali na kraju sve se svodi na budžet kojim raspolažete i od vaših apetita. Ovde smo da pomognemo, da što manje lutate pri izboru, ali  savetujemo da se i sami dobro raspitate pre same kupovine…