Šta je voice over i zašto je važan voiceover Studio (studijska oprema, akustika )

Voiceover.rs je prvi srpski sajt posvećen prvenstveno voice over talentima. Koristan za one koje zanima audio oprema za voice over studio. Takođe za ljude koji tek ulaze u svet audio produkcije gde se podrazumeva i snimanje voice overa.

VOICE OVER STUDIO SRBIJA IZRADA VOICE OVERA SNIMANJE PRODUKCIJA

Ovde možete ukratko saznati KORISNE SAVETE  ZA POČETNIKE ( oprema za snimanje, akustika, audio produkcija )

Šta je voice over ?

To je specificna produkciona tehnika gde glas unapred snimljen u studiju, kasnije prolazi kroz fazu post-produkcije što je vrlo važno. Finalno spakovan na kraju, taj glas se emituje na radiju ili online. Takođe vrlo često može biti precizno sinhronizovan sa slikom, montiran sa videom i kao takav emituje se na televiziji ili online. Voice over ne treba mešati sa onim što radijski voditelj radi kada uživo ulazi u program ili sa spikerom koji čita vesti na televiziji uživo. Voice-over off-camera / off-stage commentary.

Na primer voice over koriste dokumentarni filmovi, tv prilozi kao glas iz off-a. Zatim najava emisija na tv, glas koji slušamo u reklamama, glas naratora na filmu ili video kursu. To je glas sniman u studiju, često produciran sa muzikom, zvukovima ili bez muzike. Voice over sve vreme mora da drži našu pažnju. Upravo zato je važan za svaku prezentaciju ili kampanju jer ostavlja snažan utisak na slušaoce ili gledaoce. Voice over se čita napisan po unapred određenom scenariju.

Treba znati kako je snimanje Voice Over-a  vrlo zahtevno. Izgleda lako ali uopšte nije tako. Podrazumeva pre svega talenat, MNOGO VEŽBE I ISKUSTVA pa tek onda glas. To nikako ne znači da je dovoljno imati samo prijatan glas. Ustvari glas nije na vrhu liste svih atributa koji su vam potrebni da biste opstali kao voice talent ili Voice Over Artist. Ukratko kontrola glasa je važna disanje pre svega. Morate biti u stanju da komunikaciju podignete na mnogo viši nivo od čitanja teksta sa papira. Kakav god tekst da čitate, morate biti apsolutno u tome. Vremenom postaćete svesni da svaki koncept  koji treba da  isporučite mora biti apsolutno uverljivi, SLUŠALAC MORA DA POVERUJE U ONO ŠTO GOVORITE. Zato je potrebno mnooogoo vežbe i mnogo iskustva. Na kraju, bićete opušteniji i prirodniji.

Za početak lepo je znati ko su najuspešniji voice over talenti. Upoznate vlasnike najpoznatijih glasova na svetu. Neki od njih su napustili ovu planetu, nisu više nisu među nama, ali njihovi glasovi pamtiće se još dugo .

Ukoliko ste odlučiti da snimanje voice overa vežbate samostalno, pored talenta i vežbe, biće potrebna i audio oprema za Vaš lični mali studio. U svom malom prostoru možete u bilo koje doba da se bacite na vežbu i snimanje glasa . Na samom početku mučiće Vas dileme tipa,  kako napraviti demo snimak,  koju opremu koristiti za kvalitetno usnimavanje voice overa. Ovde možete saznati nešto od tome, na ovom sajtu.

Takođe, saveti koji slede biće vam od velike koristi. Saznajte kako se sređuje akustika u prostorijama za snimanje i slušanje, zatim koja studijska oprema može da vam koristi, šta podrazumeva kvalitetna audio produkcija. Prenosimo iskustva ljudi kojima zaista verujemo. Nastojali smo da na jednom mestu objedinimo sve važnije tekstove,  za kojima smo i sami dugo tragali, a nadamo se da će Vam  oni  dosta  pomoći.

GDE SE SNIMA VOICE OVER – AKUSTIKA

Upoznajte osnovna pravila koja mogu doprineti  poboljšanju akustičkih uslova u prostoru koji vam je dostupan za snimanje voice overa. Ovi saveti će  pomoći u saznanju kako poboljšati akustiku u postojećim uslovima i kako izbeći najčešće greške u akustici. Evo prilike da saznate šta je apsorber zvuka,  a  šta  difuzor,  zatim  gde se koristi azmafon, piramidalni sunđer, staklena vuna.  Zapamtite, loša akustika je uvek lošija od najjeftinije opreme dostupne na tržištu.O akustici malih prostorija, piše Zorica Davidović, Bogic Petrović, BoZo Electronics.

KUĆNI STUDIO ( snimanje zvuka na računaru  / studijska oprema )

Proces snimanja se svodi na sledeće : Da biste dobro usnimili  jednu vokalnu liniju, potreban je kvalitetan mikrofon, zatim kvalitetan mic-preamp kao i zvucna kartica. Najzad da biste čuli to što ste usnimili, morate imati adekvatne zvučnike. Postoji teorija koja glasi: Vaš zvuk kvalitetan je onoliko, koliko je kvalitetna najjeftinija komponenta u vašem studiju. Detaljnije o izboru studijske opreme,  optimizaciji računara za rad sa muzičkim aplikacijama i audio produkciji, pisao je Mirko Suković

VOICE OVER OPREMA

Upoznajte  studijsku opremu koja ima solidne preporuke za Voice Over-e. To ne znači da je ona najbolja i jedina studijska oprema koju treba kupiti, već je dosta zastupljena u ovom poslu. Istina je,  ima dosta jeftinijih proizvodjača ove opreme koja može završiti posao, ali na kraju sve se svodi na budžet kojim raspolažete i od vaših apetita. Ovde smo da pomognemo, da što manje lutate pri izboru, ali  savetujemo da se i sami dobro raspitate pre same kupovine…