Šta je voice over i zašto je važan voiceover Studio (studijska oprema, akustika )

Voiceover.rs je prvi srpski sajt posvećen prvenstveno voice over talentima. Koristan je ljudima koje zanima voice over studio ili tek ulaze u svet audio produkcije gde se podrazumeva i snimanje voice overa.

VOICE OVER STUDIO SRBIJA IZRADA VOICE OVERA SNIMANJE PRODUKCIJA

Ovde možete samo ukratko saznati KORISNE SAVETE  ZA POČETNIKE ( oprema za snimanje, akustika, audio produkcija )

Šta je voice over ?

To je specificna produkciona tehnika gde se glas koji je unapred snimljen u studiju (kasnije post-producira što je vrlo važno) i tako spreman emituje na radiju ili montiran zajedno sa slikom tj. videom emituje na televiziji. Voice over ne treba mešati sa poslom koji uživo obavlja radijski voditelj ili spiker koji čita vesti na televiziji uživo. Na primer voice over koriste dokumentarni filmovi, tv prilozi glas iz off-a, najava emisija na tv, reklame, pozoriste, narator na filmu ili video kursu. To je glas osobe koju ne vidimo, dakle sniman i produciran u studiju sa muzikom, zvukovima ili bez muzike. Glas koji sve vreme drži našu pažnju. Upravo zato je važan za svaku prezentaciju ili kampanju jer ostavlja snažan utisak na gledaoce. Voice over se čita napisan po unapred određenom scenariju. Dakle voiceover snima iskusni spikerski glas, odlične dikcije, osoba koja čita pažljivo napisan tekst, tj. osoba koja ne izgovara tekst iz glave.

Treba znati kako je snimanje Voice Over-a  vrlo zahtevno i zanimljivo, ali podrazumeva pre svega talenat pa tek onda glas. To nikako ne znači da je dovoljno imati samo prijatan glas. Ustvari glas nije na vrhu liste svih atributa koji su vam potrebni da biste opstali kao voice talent ili Voice Over Artist. Ukratko kontrola glsa je važna, morate biti u stanju da komunikaciju podignete na mnogo viši nivo od čitanja teksta sa papira. Kakav god tekst da čitate, morate biti apsolutno u tome. Vremenom postaćete svesni da svaki koncept  koji treba da  isporučite mora biti apsolutno uverljiv. Morate biti sigurni u tekst koji čitate kao da se čitavog života bavite tom materijom. Zato je potrebno mnooogoo vežbe.

Za početak lepo je znati ko su najuspešniji voice over talenti. Upoznate vlasnike najpoznatijih glasova na svetu. Neki od njih su napustili ovu planetu, nisu više nisu među nama, ali ćemo njihove glasove pamtiti još dugo .

Ukoliko ste odlučiti da snimanje voice overa vežbate samostalno, pored talenta i vežbe, biće potrebna i audio oprema za Vaš lični mali studio. U svom malom prostoru možete u bilo koje doba da se bacite na vežbu i snimanje glasa . Na samom početku mučiće Vas dileme tipa,  kako napraviti demo snimak,  koju opremu koristiti za kvalitetno usnimavanje voice overa. Ovde možete saznati nešto od tome, na ovom sajtu.

Takođe, saveti koji slede biće vam od velike koristi. Saznajte kako se sređuje akustika u prostorijama za snimanje i slušanje, zatim koja studijska oprema može da vam koristi, šta podrazumeva kvalitetna audio produkcija. Prenosimo iskustva ljudi kojima zaista verujemo. Nastojali smo da na jednom mestu objedinimo sve važnije tekstove,  za kojima smo i sami dugo tragali, a nadamo se da će Vam  oni  dosta  pomoći.

GDE SE SNIMA VOICE OVER – AKUSTIKA

Upoznajte osnovna pravila koja mogu doprineti  poboljšanju akustičkih uslova u prostoru koji vam je dostupan za snimanje voice overa. Ovi saveti će  pomoći u saznanju kako poboljšati akustiku u postojećim uslovima i kako izbeći najčešće greške u akustici. Evo prilike da saznate šta je apsorber zvuka,  a  šta  difuzor,  zatim  gde se koristi azmafon, piramidalni sunđer, staklena vuna.  Zapamtite, loša akustika je uvek lošija od najjeftinije opreme dostupne na tržištu.O akustici malih prostorija, piše Zorica Davidović, Bogic Petrović, BoZo Electronics.

KUĆNI STUDIO ( snimanje zvuka na računaru  / studijska oprema )

Proces snimanja se svodi na sledeće : Da biste dobro usnimili  jednu vokalnu liniju, potreban je kvalitetan mikrofon, zatim kvalitetan mic-preamp kao i zvucna kartica. Najzad da biste čuli to što ste usnimili, morate imati adekvatne zvučnike. Postoji teorija koja glasi: Vaš zvuk kvalitetan je onoliko, koliko je kvalitetna najjeftinija komponenta u vašem studiju. Detaljnije o izboru studijske opreme,  optimizaciji računara za rad sa muzičkim aplikacijama i audio produkciji, pisao je Mirko Suković

VOICE OVER OPREMA

Upoznajte  studijsku opremu koja ima solidne preporuke za Voice Over-e. To ne znači da je ona najbolja i jedina studijska oprema koju treba kupiti, već je dosta zastupljena u ovom poslu. Istina je,  ima dosta jeftinijih proizvodjača ove opreme koja može završiti posao, ali na kraju sve se svodi na budžet kojim raspolažete i od vaših apetita. Ovde smo da pomognemo, da što manje lutate pri izboru, ali  savetujemo da se i sami dobro raspitate pre same kupovine…