Snimanje glasa

snimanjePotreban ti je besplatan program za  snimanje glasa? Jedno od rešenja svakako bi mogao da bude i program za one koji počinju. To je Audacity program koji za početnike pruža  dovoljno mogućnosti.  O tome kako da koristite ovaj program kliknite ovde ( program za snimanje zvuka ). Na ovom linku pronađite detaljno uputstvo za instalaciju  i naučite najvažnije operacije za obradu i snimanje u ovom programu. Međutim kako nije dovoljno imati samo softver za snimanje glasa to jest zvuka, ovde ćemo govoriti   o opremi koja Vam je takođe neophodna. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju ukoliko ste suvi početnik.

Kako snimiti glas u kućnim uslovima i šta je od opreme neophodno ?

1. Dakle ako za snimanje glasa koristite kondenzаtorski mikrofon, onda Vam treba i +48v fantom to jest dodatno napajanje koje većina današnih mikseta poseduje. Kondenzatorski mikrofon neće raditi bez fantoma. Budite sigurni da mikseta koju koristite poseduje (+48v phantom power). Treba znati da preamp za mikrofon možete kupiti i kao uređaj sam za sebe što je bolja varijanta ali i skuplja. Međutim, pretpostavimo da ste apsolutni pročetnik  što se poznavanja audio opreme tiče.

Vrtoglavi razvoj današnje audio tehnologije, omogućava korišćenje kondezatorskog mikrofona bez mixete ili dodatnog preampa. Dakle ukoliko već nemate opremu za snimanje glasa, a želite da vaš snimak bude zabaležen kvalitetnim kondenzatorskim mikrofonom, rešenje je da kupite, nekakav USB mikrofon, koji je lako povezati sa laptop ili desktop računarom. Snimanje vašeg glasa može da počne.

Audio Tehnica 2020 USB mikrofon možda bi mogao da dođe u obzir. Na neko vreme rešiće probleme, dok vam ne porastu apetiti. Za profesionalce to nije najadekvatnije rešenje. Verujte dobar mikrofonski preamp za snimanje glasa može da utiče znatno na kvalitet zvuka. Ukoliko je akustika u prostoriji za snimanje loša ne vredi ni najkvalitetniji preamp. Dakle, usb mikrofon i loša akustika je SAMO početak priče snimanja glasa ali kvalitetan voice over neće biti moguć bez gluve sobe kakvu poseduje profesionalni studio.

2. Ispred mikrofona bi bilo dobro da stavite pop-filter. On će sprečiti da dođe do izobličenja koja beleži mikrofon pri snimanju. Ona su naročito izražena prilikom izgovora eksplozivnih suglasnika, takozvanih praskavaca P i B. Naime, kondezatorski mikrofoni strašno su osetljivi za razliku od dinamičkih mikrofona, ali će zato kvalitet snimka biti na višem nivou.  Pop filter treba da eliminiše te probleme eksplozivnih suglasnika P i B.

3. Sledeća stvar je pozicija pred  mikrofonom.  Kada snimate glas za reklamu čitate tekst za promo film ili voice over za explainer video ,treba da vaše usne budu udaljene od samog pop-filtera najmanje 5 cm. Pop filter treba da bude udaljen od mikrofona najmanje 7 do 10 cm.  Ukoliko ste suviše blizu mikrofona ili pop-filtera to nije dobro,  kao što neće biti dobro ni da ste suviše daleko jer će pokupiti  suviše ambijentalnih zvukova,  koji vam na snimku nisu potrebni.  Zato i postoje gluve sobe, prostorije u kojima je akustika apsolutno sređena. Pretpostavljamo da snimate u kućnoj varijanti i da prosto vežbate, pa vam poznavanje akustike nije jača strana,  iako   je akustika prostora u kome snimate užasno važna.

4. Za snimanje radio reklame, spota , džinglova ili bilo koje snimanje govorne poruke , trudite se da držite stalno odstojanje između Vas i pop filtera. Česta i nagla promenа udаljenosti  nije dobra i degrаdirаće vаš celokupan snimak, a toliko ste se trudili…

5. Pre nego snimanje glasa počne, mikrofon treba postaviti dovoljno daleko od računara, naročito ako su njegov kuler ili napajanje bučni.  Ne pokrivajte računar ćebetom. Bilo je i takvih slučajeva verovali ili ne. Možda je pametnije da sebe pokrijete ćebetom dok snimate, ali ni ovo nije pametno rešenje.  Koliko možete da izdržite pod ćebetom, jeste li probali ?  Eto zato je gluva soba neizostavan deo priče za svaki kvalitetan sirovi snimak glasa  koji se emituje ili će kasnije biti dostupan široj javosti pa čak i za explainer video na vašem sajtu ili za youtube. Nema potrebe da ovde pominjemo radio reklamu i kvalitet kakav podrazumeva izrada tv reklama.

6. Ako mikrofon nema ispred sebe  pop-filter,  probajte da ne govorite direktno u njegovu membranu, postavite se pod nekim uglom, da vazduh iz usne duplje  ide u nekom drugom pravcu, ne direktno u membranu mikrofona, ukoliko je to naravno  moguće.


7. Proverite nivoe snimаnjа i  budite sigurni da on ne prelazi 0 db. Bilo štа iznаd tog nivoа  snimanja će dati  izobličenja. Trudite se da nivo snimka – maksimalni peak bude  ( između -6 do -12 dB)  u toku snimanja glasa.

Ovo su instrukcije za početnike, vežbajte, probajte,  googlajte i videćete da možete mnogo sami naučiti  !