Audio produkcija na računaru, podešavanje XP i Windows 7

rad-sa-muzickim-programima-snimanje-editovanje-podesavanjaDa smo kojim slučajem imali šanse da kažemo recimo jednom Jimi Hendrixu da ćemo kod kuće moći da snimamo po 100-150 audio kanala  na računaru, da radimo audio produkciju i da imamo (skoro) gotov albumski snimak, verovatno bi pomislio da smo ludi. Ali, računarska tehnologija je napredovala i danas je teško zamisliti studio koji ne radi obradu zvuka preko računara. No, tu postoji jedan problem.

Naime, računar je mašina koja je predviđena za mnoge aplikacije i Windows operativni sistem nije namenjen samo muzičarima. Zbog toga je neophodno napraviti neke modifikacije i podešavanja u svom računaru radi poboljšanja performansi koje ćete osetit radu sa muzičkim aplikacijama.

Moram napomenuti da ovo podešavanje NEĆE dati bolje performanse računara pri radu sa drugim aplikacijama (na primer igricama), čak će ga mozda i usporiti. Poboljšanja se odnose samo na računare čija je primarna funkcija snimanje, audio montaža, obrada zvuka pa čak i video produkcija

Pa da počnemo:

BACKGROUND SERVICE

background-service-1
background-service-2

ASIO tehnologija koju koristi većina modernih sekvencera radi kao BACKGROUND SERVICE. Optimizujmo to! Idite u Control panel-System-Advanced-Performance Settings-Advanced i u “Processor scheduling” izaberite “Background Services”. Restartujte i to je gotovo.

SYSTEM RESTORE

system-restore
System restore sve vreme radi u pozadini i treba ga isključiti. Ako želite, odlučite se za neki program koji štiti vaš hard drajv, ali gašenje system restore-a na računaru na kome se radi muzika je važna stavka.
To možete učiniti na sledeci način:  Control panel-System-System restore, i čekirajte “Turn off system restore on all drives”.

GRAFIKA

grafika

Otvorite Control panel- System, Advanced-Performance Settings i u Visual Effects izaberite “Adjust for best performance”. Vaš  Windows XP neće više izgledati tako lepo, ali će u svakom slučaju performanse koje računar daje biti bolje!

MS MESSENGER

ms-messenger

Windows XP instalira Ms Messenger po defaultu, a opcija deinstalacije, kao što znate, ne postoji. Na raznim forumima postoje raznorazni trikovi kako se otarasiti mesindžera. Evo kako je to moguće uciniti, a da se uvek možete vratiti na staro:

Ako želite ponekad ukljuciti MS messenger, ali isključiti ga iz start-up programa, otvorite MS Messenger idite na opcije i deaktivirajte “Run this program…” i “Allow this program…”
slika 5. Ms messenger

SCREEN SAVER

screen-saver

Po pravilu, screen saver bi morao biti isključen na računaru predviđenom za audio, jer se on često uključuje u nepoželjnom trenutku i može da ugrozi operacije na sistemu. Znači-Control panel-Display-Sreen Saver-None.

SYSTEM SOUNDS

system-sounds

Tonovi upozorenja i akustični signali koje windows daje trebaju uvek biti isključeni.Ovo možete učiniti u Control panel-Sounds and audio devices-Sounds-Sound sheme-i tu izaberite No sounds.

DISPLAY OPTIONS

display-options

Moderne grafičke karte su predvidene za 32-bitni rad. Redukovanje na 16-bitni ili 24-bitni rad nije uvek od pomoci. Ako imate problema pri playback-u audio fajlova (pucketanja,razni šumovi), prvo se uverite da koristite najnovije drajvere za video kartu. Ako ni to ne pomogne, probajte sa spuštanjem color depth-a na 16 bita.

HARD DISK DMA SUPPORT

hard-disk-dma-supporthard-disk-dma-support-2hard-disk-dma-support-3

Uverite se da je dma podrška za hard disk uključena (ako hard disk podržava tu tehnologiju). Ova opcija je u Control panel-System-Hardware-Device Manager-IDE ATA/ATAPI CONTROLLERS-Primary/Secondary IDE channel-Advanced Settings-Transfer mode: Izaberite “DMA if available”.

→ Tekst je pisan pre nekoliko godina, gde je opisano podešavanje windows XP. Smatrali smo da će nekome i danas biti vrlo korisno zato smo ga za neke od vas izvukli i sačuvali od zaborava, iako smo svesni da su danas aktuelni Windows 7  Windows 8 i Win 10. Imajte na umu da su u produkciji koriste mnogo više moćni Mac računari.

informacije u vezi vice over radio reklame i spikera i srbijiPodešavanje Windows 7 operativnog sistema za rad sa muzikom, snimanje i audio produkciju pogledajte OVDE ( takođe imate i video koji vas vodi kroz čitavu priču na početku ovog korisnog engleskog teksta.


Autor: Mirko Suković

Povezani tekstovi: