Kupovina zvučne kartice

Sklopili ste računar dobrih performansi,  na redu je zvucna kartica. Ukoliko želite da na računaru najčešće radite sa muzikom, najviše obratite pažnju na ploču, procesor i memoriju. Ako računar koristite samo za audio, nije vam potrebna grafička kartica najnovije generacije. Stigli smo do zvucne kartice. E sad, naravno, tu postoji nekoliko pitanja.

Prvo je koliko novca želite da uložite u ovu spravu. Ako želite da se malo igrate sa zvukom, snimite par demo stvari, bez razmišljanja ću vam posavetovati čuvenu SBLIVE karticu (ili jednu od njenih današnjih reinkarnacija). Ovo je najbolja poluprofesionalna kartica ikada napravljena! Često u šali sa svojim prijateljima kažem kako sam najsrecniji bio dok sam radio na ovoj kartici. Ima odličan zvuk za svoju cenu, i sa njom možete mnogo naučiti. Tako da najtoplije preporučujem ovu karticu svakome ko želi ući u svet audio produkcije. Njena cena je oko 20-30 eura.

E sad prelazimo na glavnu stvar. Ako želite da to bude prava profesionalna zvučna kartica, tu je stanje drugačije. Morate dobro izučiti karticu koju nameravate da kupite, jer kao i uvek, to sto piše na papiru može se znatno razlikovati od realnih performansi. Razmislite šta Vam je potrebno, ali razmišljajte i o tome sta dobijate za svoj novac.

Na profesionalnoj zvučnoj kartici, Vi plaćate kvalitet konvertora na samoj kartici, broj ulaza-izlaza, softver,programe, efekte koji dolaze uz nju, njenu integrisanost u VST sistem, drajvere tog proizvodjača za kašnjenje (latency), i naravno, ime i reputaciju proizvodjača.

Ne mogu Vam reći koja je kartica najbolja za vas, ali recimo ja sam se svojevremeno odlučio za Creamware Luna II zvučnu kartu. Od ulaza/izlaza tu je sledece: Analog In,Analog Out, Midi in, Midi Out,Z-link i S/P-DIF In/Out. Čuven je njen stariji(ali i skuplji)brat- Creamware Pulsar.U suštini, ove kartice imaju isti kvalitet konverzije, ali Pulsar ima duplo vise DSP čipova, više ulaza i uz njega dolazi veliki paket efekata. Razlog zbog koga sam se ja odlučio za ovog proizvodjača je sledeci: Creamware je poznat po svojoj integraciji u VST okruženje, što znači da ćete sa ovom karticom raditi u Cubase-u bez problema. Dalje,  Creamware ima izuzetno kvalitetan softver kojim možete spojiti sve i dobićete svoj mali virtuelni studio. Kome smeta mali broj ulaza,može kupiti rack prosirenje za Lunu,i dobiti 16 ulaza/izlaza. Spomenuo bih ipak da ovo proširenje košta skoro kao cela kartica, pa to može biti problem ljudima koji se bave kućnim snimanjem. Creamware digitalna konverzija je odlična-signal je čist i profesionalan. Šta dalje reci-ono što posaljete u računar, Luna ce snimiti i reprodukovati, ona neće ulepšati snimljeni zvuk. Najzad, uz Lunu dolazi standardni paket efekata,koji se mogu koristiti u VST okruženju. Najzad, Luna ima 3 DSP čipa koja koristi (samo) za svoje efekte koje dobijate sa njom.To znači da procesor nece biti opterecen,vec će efekti koje ste dobili sa Lunom biti obrađivani na samoj kartici. Mada, tu postoji ograničenje. Na Luni postoje samo 3 dsp čipa, sto u realnom radu daje mogućnost korisćenja samo 3-4 osnovna efekta sa Lune. Sa druge strane, ja lično mnogo ne koristim ove efekte, jer ipak mislim da su VST efekti bolji, pa mi ovo ne smeta.Na kraju bih spomenuo da su svi Creamware proizvodi kompatabilni jedni sa drugima, pa možete slobodno imati 2 pulsara i jednu lunu u računaru, sve ce raditi bez problema, a DSP čipovi radiće kao da su na jednoj kartici. Moram naglasiti da je prelazak sa “obicne” zvučne karte na profesionalnu malo stresan, jer profesionalna zvučna karta daje mnogo mogućnosti za koje ranije niste ni znali da postoje, pa ćete morati provesti neko vreme po forumima, jer je uputstvo, kao i skoro svako drugo, pisano jezikom koji je teško razumljiv nekome ko tek ulazi u svet muzičkih kartica. Link koji bih ovde naveo je http://www.planetz.com/forums/ gde se nalazi odličan forum koji će odgovoriti na sva vaša pitanja o ovoj kartici.  Sajt proizvodjača je www.creamware.com

Pored Creamware, moj favorit je i (opet) nemački proizvodjac RME. On se zadnjih godina prilagodio tržištu kućnih studija, pa su sada kartice ovog proizvodjaca dostupne mnogima. Njihov sajt nalazi se na www.rme-audio.com pa ga pogledajte i prosudite sami.

Pored ovih, na tržistu se nalazi i americki konkurent M audio, sa svojim delta 1010 karticama, koje su takodje popularne kod nas.

Ovde sam izneo samo  neka svoja iskustva sa karticama, ali  ukusi i potrebe su različiti, pa savetujem da obidjete naše muzičke radnje, ali pogledajte i informacije na internetu. Kao što sam rekao, pri kupovini muzičke kartice gleda se na: kvalitet konvertora na samoj kartici, broj ulaza-izlaza i programe/efekte koji dolaze uz nju, njenu integrisanost u VST sistem, drajvere tog proizvodjača za kasnjenje(latency) i naravno ime i reputaciju proizvođača. Nije rešenje da se odmah nađe jeftina zvučna kartica sa mnogo ulaza koja moze da snima 24/96 (24 bita 96 khz) jer izračunajte: podelite cenu te kartice sa brojem ulaza, odbijte cenu efekata koje ste dobili i onda vidite koliko košta jedan ulaz na vašoj zvučnoj-na žalost, toliko će zvuk i biti kvalitetan. Pre kupovine razmislite dobro koje su vaše potrebe, jer nema smisla za kupovinu zvucne kartice sa velikim brojem ulaza ako ćete recimo snimati samo jednu klavijaturu i glas.

Takodje,  savetujem da pogledate na sajtu proizvodjača koliko često on izdaje “update” softver za svoje kartice. Nadam se da Vam je ovaj vodič bar donekle razjasnio stavke pri kupovini zvučne kartice.


Autor: Mirko Suković

Povezani tekstovi:

  1. Mikrofoni
  2. Studijski monitori
  3. Muzicki studio ( sitnice i saveti )
  4. zvučna karta, audio  interfejsi za snimanje