Muzički studio, saveti koji puno znače

Imate svoj mali muzicki studio. Ovde možete pronaći  savete iz “prve ruke, vezane za vaš mali recording studio. Saveti su upućeni  ljudima koji počinju ozbiljno da se  bave muzikom. Mnoge stvari nismo  znali  i pravili  smo greške. Želimo da stečeno iskustvo prenesemo dalje, jer su ovo mnogim situacijama snimanje sitnice koje život znače.

muzicki studio, audio produkcija snimanje. Ov su korisni saveti za sve koji zele da snimaju svoje projekte.

1. Obavezno napravite nekoliko particija na svom računaru. Tako ćete biti sigurniji, jer pri padu sistema formatira se samo particija C, ostale ostaju netaknute. Računar će raditi bolje i brže ako odredite jednu particiju koja sluzi SAMO za semplove, odakle ih vučete u svoj omiljeni sekvencer.

2. Obeležite svaki cd ili dvd ! NE KUTIJU, VEĆ SAM CD!!!!! Otišli su prošlost, ali ako još uvek koristite po neki primerak. Ovo toplo preporučujemo,ako budete imali stotinak CD-ova, teško je znati gde se nalazi ono što vam treba

3. Trudite se da pravite pregledne foldere u aduio produkciji, gde čuvate svoju muziku ili projekte. Savetujem da napravite folder gde se nalazi pesma, folder gde se nalaze miksevi i folder gde je finalni snimak. Tako ćete uvek znati gde se sta nalazi i vratiti se na stari mix u vašoj proddukciji u slučaju greške. Vaši klijenti će biti zadovoljni vašim uslugama audio produkcije i neće biti problema oko poštovanja datih rokova.

4. Pazite šta skidate sa interneta. Po našem mišljenju, internet je nekada bio mnogo “miroljubivije” mesto. Danas je krcat raznoraznim virusima, adverom, spajverom, reklamama. Ako imate tu mogućnost, skinite internet potpuno sa Vaše audio mašine. Računar gde se odvija audio produkcija i koristite neki stari računar za ovu svrhu u svom muzickom studiju. Pored redovnog backupa, prosto ne želite da razmišljate da će neki virus odneti mesece ozbiljnog  studijskog rada u adio produkciji.

5. Razmišljajte o vašem audio računaru kao o vašem osnovnom sredstvu za rad u studiju, pa se tako i ponašajte prema njemu. Poželjno je da izbegnete instaliranje igrica, Šarenilo operativnog sistema, instaliranje gomile “zezalica” koje vam šalju prijatelji. Prosto, ozbiljan audio računar zahteva ozbiljan pristup radu u audio produkciji.

6. Redovno otvorite kućiste i očistite prašinu koja se u njemu skupi. Nemojte misliti da je ovo nepotrebno. Recimo, desilo se par puta,  pucketanja pri snimanju upravo su bila izazvana prašinom koja se nataložila u PCI e gde se nalazila zvucna kartica. Pošto je prašinu u računaru jako teško izbeći, jednom mesečno “produvajte” vaše kućiste.

7. Koristite filtere za struju, nisu skupi. Oni će vam omogućiti da u slučaju skoka napajanja vaš računar u studiju ostane čitav, a hard disk netaknut. U slučaju nestanka struje, odlično rešenje je UPS,  jer će računar u slučaju nestanka električne energije ostati uključen još neko vreme,  dovoljno da ga normalno ugasite.

8. Izbegavajte donošenje hrane i pića u neposredu blizinu vašeg audio računara. Ovaj savet mogao bi se dati generalno svim vlasnicima računara, ali ne želite da neko slučajno prolije sok po vašem novom kućistu, zar ne? Ili da dete  zakači tanjir sa supom koja će ući u Vaš računar. Ako je to moguće, držite hranu i piće podalje od vašeg  radnog prostora u muzičkom studiju.

9. Trudite se da studio ili soba gde najviše radite bude po vašem ukusu, da Vam daje inspiraciju. Posle toga savetujemo investiranje u dobru stolicu. Ona će Vam pružiti udobnost u višečasovnom  radu u budućnosti, pa ne uzimajte ovaj savet sporedni. To je kamen temeljac svakog kreativnog rada.

10. Investirajte u kvalitetne slušalice. One će vam uvek biti potrebne. Pored toga, njihova primena je neophodna pri snimanju vokala. Slušalice svakako će biti potrebne. Izbor slušalica ostavljamo vama, ali savetujemo da kupite “zatvoreni” tip slusalica. To je bitno pri snimanju vokala, jer Vam zvuk matrice koji dolazi iz slušalica sigurno ne treba u snimku.

11. Koristite fiksni telefon koji pored zvona ima opciju da daje vizuelne signale kad zvoni. To moiže svaki telefon danas. Vi ne želite da zvono koje se čuje prekine idealni snimak vokala. Kad snimate u studiju, isključite zvono i na mobilnom , a videćete da neko zvoni po vizuelnom signalu, pa ćete se po završetku vokalne linije javiti.

12. Napravite (ili kupite) sebi sto za rad u vašem malom muzickom studiju. Neka to bude velik sto na kom staju svi periferni uredjaji. Sve pregledno i pod rukom. Neka bude funkcionalan, da ne biste svaki čas morali da prebacujete nešto na drugo mesto.

13. Uvek držite u studiju bar 5 praznih diskova ili još bolje prenosni hard disk ili usb flash Nikad ne znate kad će Vam zatrebati. Zapamtite korisnici računara u audio produkcijui se dele na one koji su gubili podatke, i one koje će ih tek izgubiti. Zato, budite spremni!

14. Održavajte dobru atmosferu pri snimanju. Posebno vokalima je jako bitno kakva atmosfera vlada u muzickom studiju, jer se svaka pojedinost odražava na njihovo izvodjenje. Generalno, da bi proces kreativnosti potekao, ekipa iz studija mora da bude raspoložena za tako nešto.

15. Napravite malu prezentaciju svog benda, za početak,sa par fotografija, nekoliko muzickih isečaka (ili kompletnih kompozicija) i kratkom biografijom. Krenite u promociju svog sajta, na muzičkim forumima, putem facebook-a, my space-a, itd. Ovaj vid promocije je jednostavan, brz i jeftin. Ipak, druga strana medalje, savetujem da KOMPLETAN muzički materijal koji stavljate na sajt prethodno autorizujete, jer ćete tako biti sigurni da Vašu kompoziciju neko neće ukrasti.

16. Svojim primerom dajte drugima primer! Ovaj “savet” sam namerno ostavio za kraj jer je to često zanemareno kod nas. U svojoj karijeri, naići ćete na bezbroj likova koji će vam savetovati ovo ili ono, a ti ljudi sami ništa ne rade. U svom bendu, svojim primerom pokažite ostalima svoj stav. Vi ste umetnik i imate odgovornost prema svojoj publici i to ne uzimajte zdravo za gotovo. Ako već imate talenat, iskoristite ga na najbolji način. Toliko od  mene, nadam se,  da će za nijansu bolje funcionisati vaš mali muzicki studio.

Povezani tekstovi: