Akustika malih prostorija

Koliko je zaista važna zvucna izolacija i pravilno odrađen tretman akustike? U vašem poslu soba za slušanje (režija) je izuzetno bitna, a njena bitnost je najčešće podcenjena u odnosu na opremu kojom raspolažete. Obzirom na stanje i ponudu opreme na tržištu vrlo lako se može desiti da je vaša akustika daleko lošija od opreme kojom raspolažete, ma koliko jeftina oprema bila…odnosno, nebitno je da li imate mic-pre Behringer, Inter-M, PreSonus ili Earthworks Audio, Millenia Media, Grace Design… Loša akustika je uvek lošija od najjeftinije opreme dostupne na tržištu…

Drugim rečima čak i da koristite prastaru Creative Labs kartu za rad, brutalno nesređena akustika i problemi sa slušanjem su lošiji čak i od nje, odnosno, pogoršavaju njen ionako nevelik kvalitet.

U ovim, nadamo se, korisnim savetima ćemo se prevashodno orijentisati na male i niskobudžetne prostore za kreaciju i slušanje muzike. U to spadaju i podrumi i sobe u stanovima… svi ti prostori mogu da se srede za pristojno slusanje samo ako se nauče neka opšta pravila. Zapamtite, ovi saveti neće pomoći da dobijete savršenu režiju od 40 do 60 kvadrata, već da vam bude bolje u uslovima koji su vam dostupni. Ne trebate se osećati beznadežno ako nemate plivajuće temelje u vašoj zgradi i sobu od 200 kubnih metara… Veći i skuplji prostori najčešće nemaju ove greške. Ako se i kod njih kojim slučajem ovakve greške “potkradu” onda imaju prilično ozbiljan problem.

Drugim rečima, ako napravite ovakve greške i u skupom i velikom prostoru, onda vam opet nema pomoći.

Elem, ovde ćemo pokušati da navodimo redom koje su česte i grube greške prilikom inicijalnog postavljanja studija i tretmana akustike, onim redom kako ih budemo uspevali da lociramo:

1. SIMETRIJA -Soba za slušanje mora biti organizovana tako da akustičke prepreke budu simetrične u odnosu na osu slušanja koja prolazi između levog i desnog zvučnika.

Objašnjenje:

– Velika većina vas produkuje stereo a ne mono zvuk, a da bi tako nešto mogli ozbiljno da radite potrebna vam je akustička simetrija između levog i desnog kanala identično kao što očekujete da su vam levi i desni zvučnik isti (najčešće nisu, ali to je drugi problem).

Nebitno je da li je soba velika ili mala (barem ne po ovom pitanju), te ako anomalije u akustici postoje jako je dobro da budu što više simetrične.

akustika-malih-prostorija-simetrija

2. ULAZNA VRATA Ako ikako možete,  izbegavajte da vam vrata za ulazak u studio ili veliki prozor budu iza leđa dok slušate.

Objašnjenje:

Nije u pitanju “promaja” nego veoma važna neprekinutost zadnjeg zida odakle vam po prirodi stvari dolaze najjače refleksije i sa najvećim zakašnjenjem.

– Radićete, zarađivaćete više novca itd. i imaćete vremenom budžet za ozbiljniji tretman akustike, a neprekinuti zadnji zid vam je značajan adut u poboljšanju akustike sobe, odmah iza simetrije iz tačke 1. Na to mesto može doći širokopojasni difuzor, koji “razbija” refleksije i napravi od njih difuzno zvučno polje, koje je jako važno za stereo sliku u malom prostoru, a stavićete ga kada budete imali više novca. Ako vam tu stoje vrata, onda to postaje nemoguće, ili se stvari previše komplikuju.

– Znači, vrata za ulazak u vaš studio treba da budu na bočnom zidu, po mogućstvu iza vaših leđa.

– Takođe nije baš dobro da vrata budu u samom uglu prostorije, jer bi trebalo ostaviti ugao sobe pored vrata dostupnim za montiranje Helmholtz-ovog rezonatora (tzv.bass-trap)

– Isto kao što morate paziti da vam sunce ili svetlo ne ide direktno na monitor dok radite na računaru, takav je slučaj i ovde.

– Ovo ne važi za široke i “kratke” prozore odmah ispod plafona (kroz njih možete videti samo nebo ako se ne popnete na stolicu).

akustika-malih-prostorija-vrata

Autor: Bogic Petrović, BoZo Electronics

Povezani tekstovi: