Difuzori, Soba za snimanje, Pokretni paneli

Difuzori imaju drugačiju funkciju od funkcije apsorbera. Oni treba što ravnomernije da vrate zvučni talas nazad u sobu, po mogućstvu iz svih mogućih smerova. Znači, dobar difuzor, u svom opsegu rada, ne bi trebalo da pravi pikove i dipove u polarnoj karakteristici, nego da ravnomerno u svim pravcima/uglovima odbije zvučni talas nazad u sobu, formirajući difiuzno akustičko polje.

difuzori

Difuzori se mogu praviti od različitih materijala (cigla, drvo, medijapan, staklo, klirit, PVC, aluminijum…), sve zavisi od mašte i mogućnosti. Proračun mora biti precizan i korektan, vrlo često (ako su veliki, a mogu biti jako veliki i jako teški) namenski za svaku sobu ponaosob, inače difuzor nekad može napraviti više problema nego koristi.

Na slici je prikazana skica jednostavnog sedmosegmentnog difuzora koji moze biti izraden od medijapana i aluminijumskog lima.

sedmosegmentni-difuzor

Pokretni elementi u sobi za snimanje i slušanje

Veoma je korisno u sobi za snimanje imati par panela koji su sa jedne strane apsorpcioni, a sa druge rade kao difuzori. Njihovom kombinacijom mogu se dobiti veoma zanimljivi rezultati, tokom snimanja, ko naravno ima želju da već u toku snimanja dobije nekakav karakteristican zvuk. Način na koji se oni upotrebljavaju uči se kroz rad i eksperimente, slušanjem onoga sto naprave u snimku, i to je jedini ostvarljiv način da snimatelj spozna precizno uticaj pokretnih panela.

Evo slika nekih komercijalnih primera

pokretni-elementi

Povezani tekstovi:

Autor: Bogic Petrović, BoZo Electronics