Category Archives: Voice over studio

Voiceover Mikrofoni ( Snimanje OFF-a, vokala spikera)

Preporuka kondenzatorskih mikrofona za snimanje vokala. Izbor mikrofona je individualna stvar. Nekome će određeni mikrofon da “legne” bolje, nekome neće. To dosta zavisi pre svega od boje glasa, zatim mikrofonskog preampa, akustike prostorije u kojoj se snima. Pre same kupovine, mikrofon obavezno treba isprobati, a evo nekih mikrofona koje vredi pogledati

VOICEOVER- Mikrofonski Preamp (mikrofonsko predpojačalo)

Postoji veliki broj različitih proizvođača preampa koji se danas pojavljuju na tržištu. Pitanje koje se često postavlja,  jeste koji odabrati i da li je preamp uopše potreban?  Možete imati odličan mic i loš preamp, ali  onda tek niste  ništa uradili, jer mnogi smatraju da više od polovine  zvuka leži upravo u preampu. Za  voice over,  preamp je bitna stavka,  zato pogledajte neke od njih.

Audio produkcija na računaru, podešavanje XP i Windows 7

rad-sa-muzickim-programima-snimanje-editovanje-podesavanjaDa smo kojim slučajem imali šanse da kažemo recimo jednom Jimi Hendrixu da ćemo kod kuće moći da snimamo po 100-150 audio kanala  na računaru, da radimo audio produkciju i da imamo (skoro) gotov albumski snimak, verovatno bi pomislio da smo ludi.

Akustika malih prostorija

Koliko je zaista važna zvucna izolacija i pravilno odrađen tretman akustike? U vašem poslu soba za slušanje (režija) je izuzetno bitna, a njena bitnost je najčešće podcenjena u odnosu na opremu kojom raspolažete. Obzirom na stanje i ponudu opreme na tržištu vrlo lako se može desiti da je vaša akustika daleko lošija od opreme kojom raspolažete, ma koliko jeftina oprema bila…

VOICE OVER – Studijski Monitori i slušalice (AKG, KRK, Gelenec, Yamaha)

Slušalice predstavljaju neizostavan deo opreme u svakom studiju gde se snimaju voiceoveri. Po svojoj  konstrukciji razlikuju se otvorene, polu-otvorene  i zatvorene  slušalice. Prilikom usnimavanja vokala najviše se preporučuju zatvorene studijske slušalice, jer najmanje zvukova pokupe iz okoline, i najmanje zvukova procuri iz njih u prostor oko mikrofona. To je važno prilikom usnimavanja vokala, jer će u suprotnom doći do situacije da zvuk iz slušalica, dok se snima, “procuri u mikrofon”. Takođe treba pogledati i karakteristike studijskih monitora, predstavljene u okviru teksta koji sledi.

Kupovina mikrofona dinamički ili kondenzatorski

Mikrofoni mogu biti dinamicki i kondenzatorski. Dinamicki mikrofoni se najviše koriste za live nastupe, a kondenzatori u studiju. To je zato sto kondenzatori imaju veći dijapazon frekvencija koje hvataju od dinamičkih. Najtipičniji primer dinamičkog mikrofona koji je standard za live nastupe je Shure sm58 , mada se ovaj mikrofon koristi ponekad  u studiju.

Zajedničke karakteristike (Absorberi-Difuzori)

Priču o apsorberima i difuzorima je nemoguće izbeći ako se pokrene priča o rešavanju problema akustike male sobe. Nebitno da li je reč o pretežno apsorpcionom materijalu, pretežno difuznom ili o pravljenju kompleksnih struktura koje u željenom odnosu rade i jedno i drugo.

Kupovina zvucne kartice

Sklopili ste računar dobrih performansi,  na redu je zvucna kartica. Ukoliko želite da na računaru najčešće radite sa muzikom, najviše obratite pažnju na ploču, procesor i memoriju. Ako računar koristite samo za audio, nije vam potrebna grafička kartica najnovije generacije. Stigli smo do zvucne kartice. E sad, naravno, tu postoji nekoliko pitanja.

Kupovina zvučnika (studijski monitori)

Pošto smo razjasnili neke stvari o setovanju vašeg audio računara, biranju zvučne karte, vreme je da idemo dalje. Pokušaćemo da se izrazimo što jednostavnije, jer je ovaj vodič namenjen pre svega ljudima koji tek ulaze u muzičke vode.

Azmafon, Piramidalni Sundjer, Apsorberi, Staklena Vuna

Kako samo ime kaže, zadatak absorbera je da najveći deo  zvučnog talasa koji dođe do njihove površine apsorbuju, a samo manjii deo vrate nazad u prostoriju. Naravno, svi materijali ne apsorbuju podjednako sve frekvencije. U zavisnosti od ujednačenosti apsorpcije razlikuju se po kvalitetu, iako svaki materijal ima nekakva apsorpciona svojstva. Razlika postoji između materijala kakav je azmafon, piramidalni sundjer,  staklena vuna i ostali.